Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Düzenlenir?
Sigorta Danışmanı Özgür Şişik
1 Nisan 2008 senesinde başlanmış olan Trafik Kazaları Anlaşmalı Tespit Tutanağı uygulamasında neredeyse 10 seneyi geride bırakmak üzereyiz. Gerek kendi yaşadığı kaza, gerekse de tanık olduğu bir olay ile de olsa, pek çoğumuz tutanak tutmayı tecrübe etmiştir diye düşünüyorum. Fakat yine de bazı önemli noktaların üzerinden geçmekte fayda görüyorum.
Kaza Yerinde Fotoğraf Çekilmesi
Kazaya dair çeşitli açılardan ve araçların plakaları gözükecek şekilde birkaç tane fotoğraf çekilmelidir. Bu fotoğraflar sigorta şirketinin kusur dağılımına dair verecekleri kararlarda etkili olacaktır. Bundan dolayı fotoğraf çekerken, yol işaretleri, araçların duruş şekilleri, ana yol-tali yol açıları gibi kritik detaylara dikkat edilmelidir. Aracın hasar görmüş bölgesine dair çekilmiş fotoğrafların kusur dağılım yorumuna çok faydası olmayacaktır.
Anlaşmalı Tutanak Tutulmayacak Durumlar
Anlaşmalı kaza tutanağı tutmayıp, mutlaka polis ya da jandarmaya haber vermemiz gereken durumlar vardır. Tutanakları doldurmaya başlamadan önce bu durumlardan bir ya da birkaçının söz konusu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kaza yerine polis ya da jandarma çağırmamız gereken durumlar şunlardır:
Kazada sadece maddi hasar değil, aynı zamanda bedeni hasar dediğimiz ölüm ya da yaralanma meydana gelmiş ise,
Kazaya karışan araçlardan en az birinin kamuya ait araçlardan biri olması durumunda,
Herhangi bir 3. şahıs malına zarar gelmiş ise (kamu malı sayılan trafik levhaları, bariyerler, vb de bu kapsamda değerlendirilmektedir),
Sürücülerden en az birinde alkol ya da uyuşturucu madde kullanmış olduğuna dair şüphe duyuluyorsa,
Sürücülerden en az birinin, kullandığı aracı kullanmaya uygun ehliyetinin bulunmaması halinde,
Araçların en az birinin ruhsatı ya da geçerli bir trafik sigortasının olmaması durumunda.
Tüm bu kontrol yapıldıktan sonra kazaya karışan araç sürücülerinin tümü anlaşmalı tutanak tutmak konusunda hemfikir ise, araçlar bulundukları yerden, trafik akışına engel olmayacakları bir yere çekilebilir.
Tutanak Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
1) Tutanak üzerine bilgileri yazılması gereken poliçe trafik sigorta poliçesidir. Zaman zaman yanılıp kasko poliçesi bilgilerine göre tutanak doldurulmakta olup, bu durumda tutanak geçersiz sayılmaktadır.
2) Kroki çizilirken, araçların çarpıştıkları andaki pozisyonlarının net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlayacak şekilde çizim yapılmalıdır. Yine bu noktada da özel durumlar (ana yol-tali yol ayrımının gösterilmesi, varsa trafik işaretlerinin belirtilmesi, yol çizgilerinin ihlalleri söz konusu ise bunun gösterilmesi) mutlaka belirtilmelidir.
3) Yorum kısımlarında ise her araç sürücüsü kendi görüşünü yazacaktır. Hasarın oluş şeklinin anlatımında herkesin hemfikir olması yeterlidir. Sürücüler bu tutanakta kimin kusurlu olduğunu belirleyememektedir. Yapılması gereken tüm verilerin mümkün olan en doğru şekilde işlenmesidir. Bu sayede sigorta şirketleri de kusur dağılımını doğru yapabileceklerdir.
4) Gerek otokopili orjinal tutanak olsun, gerekse de fotokopi çekilmiş olsun, tüm araç sürücülerinin elindeki tutanak kopyaları mutlaka ISLAK İMZALI olmalıdır. Otokopi ile alt nüshaya geçmiş ya da fotokopisi çekilmiş evraktaki imza geçerli olmayacaktır.
Olay Yerinden Ayrılırken
Taraflar birbirlerinde ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası suretlerinden almaları gerekmektedir. Bunlardan herhangi birinin eksik olması durumunda tutanak sigorta şirketi tarafından kabul edilmeyecek ve hasar tazminat süreci başlatılamayacaktır. Artık teknoloji çağında yaşıyor olmamızın avantajıyla, bu suretleri fotoğraf çekmek suretiyle de temin edebiliriz.
Bu noktadan sonra tutanak doldurmak ile ilgili süreç tamamlanmış olmaktadır.
Sigorta Şirketine Müracaat
Tuttuğumuz tutanak ile birlikte aracımızı tamir servisine götürüyoruz. Tüm evrakları, servisin istediği diğer evraklar ile birlikte tamir servisine teslim ediyoruz ve hasar süreci böylelikle başlamış oluyor.
Hasar dosyasını eğer varsa her durumda kasko poliçemizden açmakta fayda vardır. Eğer tutanak sonucunda kusurlu taraf olarak biz çıkarsak, zaten hasarımızı ancak kasko poliçemizden alabileceğiz. Tam tersi olup da kusur tamamen karşı tarafa verilirse de, bizim kasko sigorta şirketimiz ödeyeceği tüm hasarı karşı tarafa ve onun sigorta şirketine rücu edecek ve bizim hasarsızlık indirimimiz bozulmayacaktır.
Konuya dair, sormak istediğiniz her soruyu mail adresimizden iletebileceğinizi belirtir, kazasız günler dilerim.